Tällä sivulla on lyhyesti esitelty muutamaa lajia, joita harrastan omien bullmastiffieni kanssa. Lisätietoja halutessasi pääset linkkien avulla tutustumaan lajeihin hieman lähemmin. Näiden lajien lisäksi on tietysti myös muitakin sinulle ja bullmastiffillesi sopivia harrastuksia, ei muuta kuin rohkeasti mukaan! Kaikki yhdessä tekeminen lujittaa sinun ja koirasi suhdetta ja eihän sitä koskaan tiedä milloin jostakin uudesta jutusta on jotain todellistakin hyötyä.Sara seuraamisharjoituksissa 2004
Elvis tokoilee 2004


Mistä ihmeestä puhutaan kun puhutaan TOKO:sta? Toko tarkoittaa kaikille koirille avointa tottelevaisuuskoulutusta ja tottelevaisuuskoetta. Eli TOKO:sta puhutaan, kun tarkoitetaan koirien tottelevaisuusharjoituksia tai sillä voidaan tarkoittaa myös virallista tottelevaisuuskoetta. Jokainen koira oppii, kunhan palkka on koiralle tarpeeksi mieluinen. Yhdelle paras palkka voi olla makupalat, toiselle pelkkä kehuminen ja kolmas innostuu lelulla leikkimisestä. Bullmastiffi vaatii kunnollisen peruskoulutuksen jo kokonsakin vuoksi ja menemällä mukaan paikkakunnalla järjestettäviin tottelevaisuusharjoituksiin opit kouluttamaan koiraasi ja koirasi oppii kuuntelemaan sinua myös muualla kuin kotona keittiössä. Jos teillä molemmilla riittää innostusta, niin TOKO-kokeisiin pääset osallistumaan myös bullmastiffisi kanssa.LINKKEJÄ TOKOSIVUILLE:

Tottelevaisuusharjoittelu Mohlinin mukaan ( Kennel Tending - bordercolliet)


Elvis hakuharkoissa 2004Haku on "kadonneiden" henkilöiden ja esineiden etsimistä. Henkilöetsinnässä koira lähetetään etsittävälle alueelle jonne on piiloutunut maalimiehiä eli etsittäviä henkilöitä. Koiran tulisi tutkia alue risteilemällä pitkillä pistoilla molemmin puolin keskilinjaksi otettua aluetta siten, että alue tulisi mahdollisimman tarkasti tutkituksi. Kun koira löytää piilossa olevan henkilön eli maalimiehen, sen tulisi ilmaista omistajalle kadonneen henkilön sijainti. Osa koirista ilmaisee haukkumalla mutta myös rullailmiasu on mahdollista. Suurin osa bullmastiffeista ilmaisee haukkumalla, sillä koiralle on fyysisesti raskaampaa löytäessään maalimiehen ottaa rulla suuhun ja juosta keskilinjalle odottavan emännän/isännän luo ja siitä taas takaisin maalimiehelle. Esine-etsintä on hakukokeen toinen osa-alue. Siinä etsittävälle alueelle on piilotettu tietty määrä esineitä, jotka koiran tulee löytää.

Bullmastiffeille ihmisten etsiminen tuntuu olevan luontaista puuhaa, sillä kaikki tuntuvat keksivän hyvin nopeasti mistä on kyse. Bullmastiffihan kehitettiin etsimään salametsästäjiä yhdessä isäntänsä kanssa. Koiria ei todellakaan tarvitse pakottaa metsään, vaan ne lähtevät etsimään piilossa olevia maalimehiä intoa täynnä. Toisilla taitaa kiilua silmissä iso kasa nakkeja, joita maalimies antaa palkaksi koiran saavuttua piilolle, mutta vähemmänkin ruoalle persot lähtevät metsään ihan yhtä mielellään. Nenän käyttö on koiralle yllättävän rankkaa ja treenien jälkeen tuntuu uni aina maittavan.HAKU-LINKKEJÄ:

Hakukoe (Suomen Palveluskoiraliitto ry )

Hakukoulutus- maalimiesvarma koira(Kennel Tending - Bordercolliet)
Sara raunioharkoissa 2003 ja 2004Rauniot ovat vain yksi osa pelastuskoiratoimintaa. Rauniotyöskentelyssä idea on samankaltainen kuin haussakin eli koira etsii piilossa olevia maalimiehiä. Hakuharjoitukset pidetään kuitenkin usein metsässä kun taas rauniorata on nimensä mukainen; romua on joka puolella. Sen tarkoituksena on mukailla aluetta esim. maanjäristyksen jäljiltä. Pelastuskoiran tulee hallita vähintään kaksi osa-aluetta seuraavista: jäljestäminen, maastoetsintä (haku) tai raunioetsintä. Koulutustasoa mitataan pelastuskoirakokeissa ns. vainutyöskentelyä painottaen. Kokeeseen kuuluvat tottelevaisuusosio ja jokin yllä mainitusta kolmesta lajista. Rauniokokeen ketteryysosuudella tarkastellaan koiran hallittavuutta erilaisilla telineillä ja epämiellyttävillä alustoilla. Pelastuskoirapuolella myös bullmastiffeilla on mahdollista kilpailla lajissa.

Rauniokoiran tulee olla rohkea sillä alusta raunioilla on hyvin epätasainen ja epämiellyttävä koiralle. Koiran tulee myös kestää kovia ääniä ja laukauksia, sekä erilaisia häiriötekijöitä kuten savua. Mutta yksi tärkeimmistä asioista on se, että koiran tulee pitää ihmisistä. Aloitin raunioharrastuksen Saran ollessa vasta 5 kk:n ikäinen. Sara tykästyi heti lajiin ja on raunioradalla kuin kotonaan, häiriötekijöillä ei ole pahemmin merkitystä kun joku "kadonnut raukka" on löydettävä.PELASTUSKOIRATOIMINTA LINKIT:

Minunko koirastani rauniokoira? (Sari Kärnä)

Pelastuskoiratoiminta (Suomen Palveluskoiraliitto ry )

Suomen Pelastuskoiraliitto